Sınav Kaygısı Tedavisi - Bursa Psikiyatrist

SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ

Sınav Kaygısı:

Sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya denir. Sınavlara karşı duyulan özel bir korku ve istenilenin altında performans gösterileceğine dair hissedilen yoğun endişe halini tanımlar.

Hafif-orta düzey bir kaygı performansı artırıcı etkiye sahiptir. Ancak bu etki performansa olumsuz yönde yansıdığında “sınav kaygısı” bir sorun olarak karşımıza çıkar. Farklı kültürlerde öğrenciler arasında sınav kaygısının yaygınlığı %25 ile %30 olarak belirtilirken ülkemizde üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin % 47’side kaygı düzeyinin yüksek olduğu görülmüştür.

Sınav kaygısının nedenleri ana başlıklar olarak şu şekilde sıralanabilir: özgüven eksikliği, olumsuz anne-baba ve öğretmen davranışları, olumsuz geçmiş sınav yaşantıları, zaman yönetimi konusundaki yetersizlikler, olumsuz ders çalışma alışkanlıkları, sınava yüklenilen anlam, görev ve sorumlulukları erteleme alışkanlığı, gerçekçi olmayan beklenti düzeyi, başarısız olma ve değerlendirilme korkusu, olumsuz kendilik algıları. Daha da ayrıntılı olarak; yanlış sınav sistemi ve bir sınava odaklı başarı ölçümleri, eğitim kurumlarının oluşturduğu aşırı yarış havası, sürekli çalışılması gerekliliğine yönelik yanlış inanışlar, yıllar öncesinden başlayan sınav maratonları, kaygılı mizaç özellikleri, sınavda zamanı iyi kullanma teknikleri hakkında bilgi sahibi olmamak (yetersiz danışmanlık)  gibi bir yığın neden sayılabilir.

Sınav kaygısı olan bir kişide fizyolojik olarak; uykusuzluk, çarpıntı, kabus görme, terleme, mide bulantısı, baş ağrısı, dikkat ve konsantrasyon eksikliği vb. belirtiler görülürken, davranışsal olarak; gerginlik, sinirlilik, öfke, karamsarlık, mutsuzluk, isteksizlik, boş verme gibi belirtiler orta

 

Sınav Kaygısıyla Başa çıkma teknikleri

Genel başlıklar olarak;

– kişinin sınav öncesinde ve sınav sırasında ortaya çıkan kaygı ve stresle mücadele edebilmesi,

– yüksek kaygı ve stres yaratan faktörleri kontrol edebilmesi ve/veya ortadan kaldırabilmesi,

– olumsuz duygulara fazla yoğunlaşmayı engelleyebilmesi,

– bunların sağlanmasıyla daha iyi sonuçlar elde ederek yaşamını daha uyumlu devam ettirebilmesi

 için kullanabileceği davranış ve düşünce stratejilerini kullanmak sayılabilir. Ancak kaygıyı arttıran sınavın bütün bileşenlerini kontrol edebilmek çoğu zaman mümkün olmaz.

Kişi kaygıyla baş etmede zorlanıyorsa psikolojik destek alması önerilir. İyi bir rehberlik, stresle baş etmede kullanılan bilişsel davranışçı yöntemler ve en son olarak gerekirse kısa süreli ilaç tedavileri ile sorunun üstesinden gelinebilir.

34 YILLIK MESLEKİ DENEYİM
PSİKİYATRİST VE PSİKOTERAPİST
SINAV KAYGISINDAN KURTULUN
İLAÇLI VE İLAÇSIZ TEDAVİ YAKLALIMI

RANDEVU İÇİN ARAYIN
0224 257 54 54

PSİKİYATRİST DR. YUSUF KALA

HAKKIMDA BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN